Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Enne töö, pärast palk

Kuna palga teema on paljude meie kasutajate jaoks jäänud veidi segaseks, siis otsustasime antud blogipostitusega selguse majja tuua. 

Kes on tegelikult tööandja?

Inimesed, kes meie saidi kaudu tööl käivad, on tööle vormistatud GoWorkaBit Estonia OÜ alla. Meil on üksikuid kliente (näiteks Manpower), kes soovivad ise töötajatega lepingud teha, aga üldiselt käivad kõik lepingud läbi meie. See tähendab, et see ettevõte, kus te tööl käite, teile otseselt palka ei maksa. Seega pole mõtet seda ka nende käest küsida :) Kui teil on palgaga probleem või küsimus, pöörduge meie kasutajatoe poole.

Millal palk üle tuleb?

Ametlikult oleme lubanud, et 21 päeva jooksul pärast töö lõppu, saate oma töötasu kätte. Aga oleme tegelikult proovinud seda aega mitte üle 14 päeva lasta. Selleks, et me saaksime teile töötasu üle kanda, on meil kõigepealt tarvis teada, kui kaua te tegelikult töötasite. See info tuleb meile esmajärjekorras tööandjalt ja kui seal on erinevusi algsest kokkuleppest, siis küsime töötaja käest üle, kas ettevõtte poolt öeldud uus info on õige. Kuna üldiselt kulub antud info kätte saamiseks umbes nädal aega, siis see on üks põhjus, miks me ei saa teile kohe järgmisel päeval pärast töö lõppu tasu üle kanda.

Miks erineb kontole laekunud palk sellest, mis oli tööpakkumise juures kirjas?

Kõikide tööpakkumiste juures on kuvatud brutopalk, millest Eesti seaduste kohaselt arvestatakse maha 

  1. tulumaks
  2. töötuskindlustusmakse
  3. pensionikindlustusmakse

Pärast nende maksude mahaarvestamist jääb alles netopalk, mille teile üle kanname. Kalkulaator.ee lehel saate täpselt välja arvutada, kui suur on netopalk, mis teile üle peaks tulema. Arvesse peate võtma enda kogumispensioni määra (see võib olla kas 0%, 2% või 3%) ja seda, et GoWorkaBiti töödel ei arvestata maha tulumaksuvaba miinimumi. Miks? Sest taaskord nõuab Eesti seadusandlus, et tulumaksuvaba miinimumi mahaarvestamiseks peaks töötaja esitama meile tööle eelneval kuul allkirjastatud avalduse, et me seda teha saaksime. Kuna meie keskkonnas olevad tööd on kõik väga lühikese etteteatamise ajaga, siis muutub see nõue peaaegu võimatuks. Küll saate aga oma liigselt makstud tulumaksu iga aasta tuludeklaratsioonis tagasi küsida. 

Tööandja ütleb, et jätame GoWorkaBiti vahelt välja ja lubab ise töötasu üle kanda

Kõik inimesed, kes on GoWorkaBiti kaudu kuskil tööl käinud, saavad selle eest palka. Eranditult kõik. Kui te aga (näiteks tööandja palvel) lähete meist mööda, siis ei saa me teile kuidagi töötasu garanteerida. Oleme oma (õnneks väga väheste) kasutajate käest kuulnud, et taolistel olukordadel ei ole olnud tööandjad nõus pärast ületundide eest maksma, töö tingimused on olnud kehvad või töö sisu pole vastanud välja reklaamitule. Ehk siis kui mõni tööandja teie poole taolise palvega pöördub, siis soovitame teil selles osas pigem ettevaatlikud olla ja mitte taoliste tööandjatega töösuhtesse astuda. 

Andke kindlasti meile sellest kohe teada – siis on meil võimalik antud tööandjaga asi ametlikuks ajada, et pärast probleeme ei tekiks. Me seisame ikka selle eest, et te saaksite hea töökogemuse ja välja teenitud palga.

Kõik tööd, kuhu olete kinnitatud läbi meie keskkonna, on meie poolt jälgitavad, saame hiljem tööandja vastutusele võtta ja võite kindlad olla, et saate tehtud töö eest ka tasu kätte. Kui meil seda infot ei ole, pole meil kahjuks võimalik midagi ette võtta. 


Meie jaoks on töötaja meie kalleim vara ja me suhtume väga karmilt halbadesse tööandjatesse.  Panen siia postituse lõppu ka ühe loo sellest, kuidas üks meie kasutajatest ettevõttesse Hansa Mesi OÜ, kes GoWorkaBitist mööda hiilis, tööle sattus. Meil on ääretult kahju, et üks meie kasutajatest halva kogemuse sai ja seetõttu kutsume teid kõiki koheselt taolistest juhtumitest meile teada andma, et saaksime olukorda parandada. Hansa Mee tööpakkumisi te enam GoWorkaBiti lehelt ei leia.

Käisin eile siiski seda tööd tegemas. Pakkuja lihtsalt leidis, et tema meelest on goworkabit platvorm keeruline ja nõme ja ta pakkus kohe alguses mulle, et klaarime rahaküsimuse tööpäeva lõppedes. Pean esmaselt tunnistama, et kui ma oleksin teadnud, milliseks minu päev kujuneb, poleks ma seda tööpakkumist vastu võtnud. Kirjeldus oli, et pakutakse tööd mee müüjale, kes saaks autoga Harjumaalt mee peale võtta ja siis laadal selle maha müüa. Töö pidi toimuma 07.06 kell 9-17.00. 
Minuga võeti telefonitsi ühendust ja leppisime kokku kohtumise laupäeva hommikul kell 10 Järve keskuses.  
Põhimõtteliselt ma veetsingi järgmised 10 tundi Järve keskuse koridoris seistes silme ees sein ja seljataga sein. Müük oli niru, kuna inimesed, kes ei köhinud, olid parajasti rannas. See on turunduse küsimus, et uurida, palju on võimalik väikeettevõtjal soojal suvepäeval kaubanduskeskuses mett müüa. 
Mulle anti lett üle, vabandati, et kahjuks kõik info, mis seda mett ja meetooteid puudutab on kirjas a4 paberil, mis kahjuks ununes tööpakkujal koju, kuid mille ta mulle lõunaks toob. Kiiruga jätsin olulise meelde, et kust mesi on korjatud ja palju milline purk maksab. Vähemalt tullakse lõunal korraliku infoga ja saan selverist pirukaid tuua, ajal kui omanik kohal on. Kell 16:30 helistasin tööpakkujale, et uurida, millal lõuna on ja kaua on plaan müügiga täna tegeleda. Sain üllatuseks teada, et muidu on kaheksani plaanitud aga teeme kell seitse lõpu, mina eeldasin tööpäeva lõpuks kella viite, kuna see oli ainuke number millele üldse vihjati. Viimased poolteist tundi mul lihtsalt käis pea ringi, kuna vaatamata toekale kahest võisaiast koosnenud hommikusöögile, vajas mu keha selles virr-varris rohkem energiat. Pool kaheksa jõudis mesinik kohale ja andis mulle tormakalt 20 eurot, purgi mett ja ütles aitäh. 
Ma ei läinud seda tööd tegelikult raha pärast tegema. Töötan logistikuna ühes tootmisettevõttes, kus palka makstakse liiga palju. Mul oli nädalavahetus lihtsalt vabaks jäänud ja tahtsin proovida midagi uut. Mee müük laadal tundus huvitav, kuna laadad on toredad. Istud tamme varjus, müüd mett, kuskil mängib muusika, lapsed hüppavad batuudil. Vahepeal käib laadatola mikrofoniga sind laadalistele tutvustamas, teate küll :) 
Ja ma olen solvunud, et kellaaegadest ei peetud kinni, minu ettekujutus oli vale (selles olen ise süüdi, et ma nii loominguliselt unistada oskan). Olen solvunud, et mul oli vastutustunne, mis ei lubanud mul müügiletti üksi jätta ja söömas käia. Ja järelemõeldes olen ma solvunud, et ma, sellise suure panuse eest nii väikese tulemuse sain, kuna see on ainuke mõõtühik, millega ma seda päeva saan mõõta.