Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kuinka laatia voittaja-CV?

Minulla on vuosien pituinen kokemus rekrytoijana, joten tiedän, että CV:n osalta kauneus on katsojan silmissä. Ei ole olemassa yhtä tiettyä hyvää muotoa tai kaavaa, vaan kaikki riippuu siitä, mitä haet ja kuka sinun CV:si arvioi. Voin kuitenkin antaa joitain yksinkertaisia suosituksia, joista voisi olla apua.

Jos hakemasi tehtävä edellyttää hyvin suurta luovuutta, hyvää tyylitajua ja kirjoitustaitoa, suosittelen esittelemään näitä kaikkia taitoja jo CV:ssä. Internetistä löydetyn pohjan mukaisesti kokemuksien ylös kirjaaminen pitkässä ja pitkästyttävässä muodossa ei tällöin toimi hyvin.

Jos taas on kyse työpaikasta, jossa tärkeitä ovat perinteiset asiakirjan laatimisen taidot, etiketti ja rajoissa pysyminen, ei kannata lähettää liian taiteellisesti muotoiltua hakemusta. Video-CV on hyvä ajatus, jos se on hyvin tehty. Tästä myöhemmin lisää erillisessä postituksessa.

Suositus numero 1 on siis: valitse CV:n muotoilu sen työpaikan vaatimuksien mukaan, mitä haet.

Suositus numero 2: ota selvää, kuka CV:si arvioi ja tekee päätöksiä rekrytointiprosessissa. Kirjoita hänelle ymmärrettävällä kielellä. Tutkimukset osoittavat, että rekrytoijat kuluttavat CV:n lukemiseen aluksi 6 sekuntia. Siinä ajassa on synnyttävä kiinnostus sinua kohtaan. Rekrytoijatkin ovat vain ihmisiä, joilla on kiire.

Mitä pyydän kaikkein eniten: tee itsellesi sähköpostiosoite, joka sisältää sinun nimesi!

Kisumisu@hotmail.fi on varmasti ensimmäinen seikka, jonka perusteella CV:si saattaa lentää ei-kasaan. Voit muutoin olla vaikkapa Hotbabewithbigboobs@hotmail.fi, mutta työnhaussa käytä korrektia sähköpostiosoitetta. Jokaisella rekrytoijalla on varmaan jokin tietty asia, joka synnyttää heti kolme kysymysmerkkiä, ja sopimattomat sähköpostiosoitteet ovat ehdottomasti eräitä näitä minun osaltani :)

Kaikkein olennaisin osa CV:ssä on tehtävän kannalta olennainen työkokemus. Tällä tarkoitan kaikkea sitä kokemusta, joka osoittaa, että sinulla on juuri oikeat ominaisuudet ja taidot tarjottavan työn tekemiseen. Tämä voi olla vapaaehtoistyötä tai työtä aivan jollain muulla alalla, tai projekteja tai toimintaa, jonka parissa olet toiminut. Kirjaa ne ylös siten, että lukija ymmärtää kokemuksesi tekevän sinusta hyvän ehdokkaan. Lyhyesti ja konkreettisesti. Muista – vain 6 sekuntia!’;)

Suositus numero 3: vältä tyhjiä lauseita.

Kaikki muutkin ehdokkaat ovat velvollisuudentuntoisia, motivoituja, hyviä kommunikoijia ja vieläpä ahkeria. Kukaan ei ole vielä lähettänyt minulle CV:tä, jossa joku kertoisi olevan laiska, huolimaton ja saamaton.

Pitäisikö lisätä valokuva? Jos kuva todella luonnehtii sinua, niin kyllä. Kuva voi olla mustavalkoinen tai stilisoitu, jos se kuvastaa sinua. Ja itse asiassa, jos olet sitä mieltä, että saunassa kavereiden kanssa tehty bilekuva on juuri oikea… lisää vain se rohkeasti hakemukseen. Se tekee rekrytoijan työstä huomattavasti helpomman ;)

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että perinteinen CV:n laatiminen ja lähettäminen kuolee lähivuosina täysin pois, ja hakijoista saa tulevaisuudessa tietoa yhdestä suuresta pilvipalvelusta. Mutta se on taas jo uuden postituksen teema.

Siihen saakka – kivoja työkokemuksia :)

goworkabit.fi – uusi duunisaitti joka antaa sinulle vapauden valita milloin teet töitä.